Pla de transició ecosocial per fer front a l’Emergència Climàtica a Girona
L'elaboració del pla està impulsat de forma participativa i col·laborativa entre institucions i ciutadania
Fases del procés
-
108-07-2021 - 09-07-2021
Fase 1 - Diagnosi i Audiència Pública
El primer pas va ser la realització d’una diagnosi de la situació actual a la ciutat de Girona que va incloure una anàlisi del grau de compliment dels compromisos assumits per l’Ajuntament en la lluita contra el canvi climàtic, així com un seguit d’indicadors de sostenibilitat de la ciutat.
Aquesta diagnosi de ciutat, que es pot veure ampliada amb la participació dels agents convidats al procés, va representar el punt de partida del procés participatiu que es va presentar el passat 8 de juliol en el marc d’una Audiència Pública oberta a tothom (entitats, ciutadania i grups municipals).
A la mateixa Audiència Pública també es va presentar el Pacte de ciutat per la Transició Ecosocial, que ja han subscrit més de 50 entitats, sindicats, institucions, tots els grups polítics municipals i la UdG. Per fer front a l’emergència climàtica els diferents actors es comprometen a alinear de manera transversal totes les nostres accions, recursos, estructures organitzatives i processos de presa de decisió amb uns horitzons consensuats.
-
210-09-2021 - 28-09-2021
Fase 2 - Definició dels objectius i dels eixos estratègics
La segona fase del procés es va dividir en dues sessions de treball els dies 21 i 28 de setembre que varen tenir lloc al Centre Cultural la Mercè. El propòsit principal d’aquestes dues trobades era definir conjuntament entre tots els participants els eixos estratègics i els objectius específics del Pla de transició ecosocial.
A l’inici de la primera sessió es varen explicar els orígens, la finalitat i les fases en què s’organitza aquest procés d'elaboració del Pla, per deixar pas a dues ponències sobre els horitzons del Pacte de ciutat per la Transició Ecosocial: la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic, la circularitat de materials, energia i aigua, la transformació del model econòmic, la justícia social i climàtica i l’aprofundiment democràtic i empoderament comunitari en la presa de decisions vinculants, que són els temes sobre els quals varen treballar els grups de persones participants.
Les ponències varen anar a càrrec d'Alfons Pérez, de l'Observatori del Deute de la Globalització i d'Erika Zárate, de la cooperativa Resilience Earth.
Els resultats als quals es varen arribar durant la primera sessió s'han compartit en aquesta mateixa plataforma, on també es va obrir un espai virtual per a què tothom pogués continuar fent aportacions, a partir de les ja realitzades durant les sessions presencials.
-
325-11-2021 - 31-03-2022
Fase 3 - Definició de les mesures
Per al desenvolupament d’aquesta fase es varen realitzar 5 sessions.
Aquestes sessions estaven obertes a tota la ciutadania i tenien com a un dels objectius aconseguir la màxima representativitat dels col·lectius diversos de la ciutat.
Es va treballar de manera específica per eixos temàtics per tal de definir mesures concretes que cal prendre per assolir els objectius:
· Sessió 1: Mobilitat
· Sessió 2: Biodiversitat, urbanisme i habitatge
· Sessió 3: Energia, residus i aigua
· Sessió 4: Justícia social, global i climàtica (educació, salut)
· Sessió 5: Model econòmic / Tecnologia i digitalització