Consulta pública de la redacció del Pla de Mobilitat urbana sostenible supramunicipal de Girona
Aquest Pla de Mobilitat supramunicipal afecta el municipis d'Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Girona, Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter i Vilablareix
Aquest procés pertany a Consultes públiques prèvies de l'Ajuntament de Girona
Per acord del Ple de l’Ajuntament de Girona de 15 de desembre de 2014, número 2014000280, es va aprovar el Pla de mobilitat urbana de Girona (PMUGI). Aquest pla, de conformitat amb l’article 1 de la Llei 9/2003, de 13 de juny, de la mobilitat, és el document bàsic per configurar les estratègies de mobilitat sostenible de les persones i de les mercaderies d’un municipi.
L’article 9.7 de l’esmentada llei estableix que els plans de mobilitat urbana s’han de revisar cada sis anys.
L’article 9.2 de l’esmentada llei estableix que l’àmbit territorial dels plans de mobilitat urbana pot ser el municipi o, amb l’acord corresponent dels ajuntaments afectats, el de diversos municipis amb un esquema de mobilitat interdependent.
Els municipis de d’Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter i Vilablareix tenen aquesta interdependència de mobilitat i han reconegut la idoneïtat d’acceptar la proposta de l’Ajuntament de Girona per elaborar el Pla de mobilitat urbana sostenible supramunicipal de Girona, d’ara en endavant PMUS-SGI, i optimitzar els recursos disponibles, oferint solucions particulars per a cada municipi. El pla permet treballar de forma conjunta els nous reptes i necessitats de la mobilitat en cada un dels municipis participants i en l’entorn conjunt de l’àrea urbana de Girona.
Per acord del Ple de l’Ajuntament de Girona número 2020000262, de 14 de desembre de 2020, es va aprovar entre d’altres el següents acords:
“Primer. Acceptar la delegació de competències prevista en el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Girona i els ajuntaments d'Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter i Vilablareix; el Consell Comarcal del Gironès; el Consorci del transport públic de l'Àrea de Girona, Autoritat Territorial de Mobilitat i la Diputació de Girona per a la redacció, finançament i contractació conjunta del "Pla de mobilitat urbana sostenible supramunicipal de Girona" efectuada pels ajuntaments d'Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter i Vilablareix.
Segon. Aprovar el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Girona i els ajuntaments d'Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter i Vilablareix; el Consell Comarcal del Gironès; el Consorci del transport públic de l'Àrea de Girona, Autoritat Territorial de Mobilitat i la Diputació de Girona per a la redacció, finançament i contractació conjunta del "Pla de mobilitat urbana sostenible supramunicipal de Girona".
...”
L’esmentat conveni es va signar el 23 de febrer de 2021.
Les diverses normes estatals i autonòmiques sobre la mobilitat sostenible no contenen pronunciaments sobre el procediment a seguir per a l’aprovació dels corresponents plans municipals de mobilitat.
L’informe jurídic número 96/2021 de 7 de juny de 2021 identifica “un caràcter reglamentari” dels plans de mobilitat urbana sostenible, “en el benentès que poden generar una sèrie d’obligacions tant per les Administracions afectades com drets per als ciutadans (transport adaptat, accessibilitat, accés als sectors industrials, possibilitat d’incloure o suprimir línies d’autobús, entre d’altres).” I per tant, cal donar compliment a la participació dels ciutadans en el procediment d’elaboració de normes amb rang de llei i reglaments previst a l’article 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En tractar-se d’una consulta prèvia a la tramitació o redacció del projecte de pla, el que se sotmet a consulta no és pròpiament el projecte del pla, sinó una memòria explicativa dels aspectes que preveu regular.
El punt 3 de l’esmentat conveni estableix que l’Ajuntament de Girona es compromet a:
“3.1. Incorporar en l’àmbit territorial d’anàlisi del PMUS-SGI els municipis d’Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter i Vilablareix, amb un esquema de mobilitat connex amb l’àrea urbana de Girona i tots ells signataris d’aquest conveni.
3.2. Contractar els treballs corresponents a la redacció i tramitació del PMUS-SGI actuant com a òrgan de contractació.
3.3. Vetllar perquè la redacció i la tramitació del PMUS-SGI s’ajusti a la normativa vigent segons el procediment definit a l’annex 1 d’aquest conveni.
3.4. Ser el promotor en l'àmbit del procediment d'avaluació ambiental del PMUS-SGI, de conformitat a l’article 5 de la Llei 21/2013 i seguir el procediment d'avaluació ambiental establert als articles 17 a 26 de l’esmentada llei.
3.5. Ser el promotor de la constitució del consell territorial de mobilitat de l’àmbit territorial del PMUS-SGI.”
Per tot l’anterior l’Ajuntament de Girona ha de contractar el serveis de redacció del "Pla de mobilitat urbana sostenible supramunicipal de Girona" en l’àmbit territorial dels municipis d’Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter i Vilablareix i dur a terme el tràmit de participació dels ciutadans previst a l’article 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
1. PROBLEMES QUE ES PRETENEN RESOLDRE AMB LA INICIATIVA
El Pla de mobilitat urbana sostenible supramunicipal de Girona pretén resoldre els problemes en l’àmbit de la mobilitat identificats en la fase d’anàlisi de la redacció del pla que inclou:
A. Anàlisi territorial i socioeconòmica: (Situació geogràfica, estructura territorial i morfologia; Estructura i distribució de la població; Anàlisi econòmica; Centres d’atracció i generació de viatges; Parc de vehicles i dades de motorització).
B. Anàlisi dels plans actuals
C. Anàlisi de l’oferta del sistema de mobilitat (Xarxa de vianants; Xarxa de ciclistes i altres aparells de mobilitat personal; Xarxa de transport públic; Xarxa de vehicles a motor; Aparcament; Distribució urbana de mercaderies).
D. Anàlisi de la demanda del sistema de mobilitat (Mobilitat global; Demanda a peu; Demanda en bicicleta i altres aparells de mobilitat personal; Demanda en transport públic; Demanda en vehicle privat a motor; Demanda d’aparcament; Distribució urbana de mercaderies).
E. Seguretat viària.
F. Costos del transport.
G. Medi ambient.
H. Promoció, educació i sensibilització per l’ús de modes sostenibles.
I. Accessibilitat.
J. Gènere i cohesió social.
K. Salut.
L. Participació ciutadana.
M. Mobilitat intel·ligent.
N. Normatives municipals.
2. NECESSITAT I OPORTUNITAT PER A LA SEVA APROVACIÓ
La necessitat de la redacció del Pla de mobilitat urbana sostenible supramunicipal de Girona està determinada per:
- L’Ajuntament de Girona ha de revisar i actualitzar el seu pla de mobilitat urbana sostenible atès que ha transcorregut el termini 6 anys establert a l’apartat 7 de l’article 9 de la Llei 9/2003, de 13 de juny, de la mobilitat des de l’aprovació del Pla de mobilitat urbana de Girona. Aquest ajuntament té l’obligació d’elaborar i aprovar el Pla de mobilitat urbana en aplicació de l’apartat 6 de l’article 9 de Llei de mobilitat.
- D’acord amb la proposta manifestada a la sessió de la Taula de mobilitat de Girona de 13 de febrer de 2019, òrgan de consulta i de participació ciutadana en l’àmbit de la mobilitat, s’ha valorat positivament que la redacció del nou Pla de mobilitat urbana sostenible de Girona atengui no només el municipi de Girona sinó tota l’àrea urbana integrada per la ciutat de Girona i els municipis veïns participants.
- Que els municipis d'Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Girona Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter i Vilablareix tenen una mobilitat interdependent i reconeixen la idoneïtat d’acceptar la proposta de l’Ajuntament de Girona per elaborar un pla de mobilitat urbana sostenible supramunicipal i optimitzar els recursos disponibles, oferint solucions particulars per a cada municipi. El Pla permet treballar de forma conjunta els nous reptes i necessitats de la mobilitat en cada un dels municipis participants i en l’entorn conjunt de l’àrea urbana de Girona.
- El 23 de febrer de 2021 es va signar el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Girona i els ajuntaments d'Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter i Vilablareix; el Consell Comarcal del Gironès; el Consorci del transport públic de l'Àrea de Girona, Autoritat Territorial de Mobilitat i la Diputació de Girona per a la redacció, finançament i contractació conjunta del "Pla de mobilitat urbana sostenible supramunicipal de Girona".
La redacció del Pla de mobilitat urbana sostenible supramunicipal de Girona és una oportunitat per a treballar de forma conjunta els nous reptes de mobilitat i les necessitats de la mobilitat en cada un dels municipis participants i en l’entorn conjunt de l’àrea urbana de Girona.
3. OBJECTIUS DEL PLA
L’objectiu de la redacció del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible Supramunicipal de Girona (PMUS-GI), de conformitat amb l’article 1 de la Llei 9/2003, de 13 de juny, de la mobilitat, és disposar del document bàsic per configurar les estratègies de mobilitat sostenible de les persones i de les mercaderies dirigida a la sostenibilitat i seguretat i determinar els instruments perquè la societat assoleixi aquest objectius i garantir als ciutadans una accessibilitat amb mitjans sostenibles en l’àmbit dels municipis d’Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Girona, Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sarrià de Ter i Vilablareix.
El PMUS-GI ha de ser coherent amb els principis inspiradors Llei 9/2003, de 13 de juny, de la mobilitat, les Directrius de mobilitat de Catalunya i els criteris i orientacions establerts en els plans directors i plans específics del seu àmbit.
També, de conformitat amb la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’avaluació ambiental, ha de:
a) Integrar dels aspectes mediambientals en la seva elaboració i aprovació.
b) Analitzar i seleccionar les alternatives que resultin ambientalment viables.
c) Establir les mesures que permetin prevenir, corregir i, si escau, compensar els efectes adversos sobre el medi ambient.
4. POSSIBLES SOLUCIONS ALTERNATIVES REGULATORIES I NO REGULATÒRIES
El PMUS-GI ha de definir un programa d’actuacions que, com a mínim, ha d’incloure els següents àmbits:
A. Mobilitat a peu.
B. Mobilitat en bicicleta.
C. Mobilitat en transport públic.
D. Mobilitat en vehicle a motor.
E. Aparcament.
F. Seguretat viària.
G. Actuacions ambientals.
H. Accessibilitat.
I. Promoció, educació i sensibilització per l’ús de modes sostenibles.
J. Mobilitat compartida, saludable o sostenible.
K. Mobilitat intel·ligent.
L. Normatives municipals.
M. Participació ciutadana.
N. Actuacions d’altres administracions.
Compartir: